Karkówka duszona w sosie grzybowym to propozycja na pyszny i prostu obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie z mnóstwem grzybów zasmakuje każdemu. Danie idealnie pasuje do ziemniaków, makaronu i kaszy. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
- 900 g karkówki (6 plastrów ok. 1-1 ½ cm grubości)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera (korzeń)
- 4-5 ząbki czosnku
- 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso myjemy kroimy w plastry (6 szt) o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy karkówkę z dwóch strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Grzyby płuczemy i namaczamy ok. 30-45 minut. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebule kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został po podsmażeniu karkówki. Przekładamy do naczynia. Podlewamy wodą (należy dodać tyle wody oby przykryła mięso ok. 500 ml, można też zalać mięso bulionem), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, sos sojowy, obrane ząbki czosnku i wypłukane suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 2 godzin.
Ja po upieczeniu wyjmuję mięso, ziele angielskie i liście laurowe, oraz kilka grzybów, a pozostałe uduszone warzywa miksuję na gładki sos.
Karkówkę podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią.
Smacznego!