Karkówka pieczona jest idealna na kanapki. Pyszne, aromatyczne mięsko zachwyca smakiem. Mam już dość sklepowych wędlin, nafaszerowanych chemią! Dlatego od kilku lat w zaciszu swojej kuchni przygotowuję własne wędliny i mięsa.
Składniki:
- 1 ½ kg karkówki wieprzowej bez kości
- 1 główka czosnku
- sól
- pieprz
- ok. 5 liści laurowych
- 1 łyżka ziela angielskiego
Karkówkę myjemy i osuszamy. Obieramy główkę czosnku i przeciskamy ząbki przez praskę. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem. Obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ziele należy mocno powciskać w mięso). Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dokładnie płuczemy mięso (ma być czyste) i osuszamy. Obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając karkówce pożądany kształt i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy pod przykryciem przez ok 2-2 ½ godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy żeby skórka się przyrumieniła.
Zdejmujemy sznurek.
Taką karkówkę można jeść na ciepło jako danie obiadowe, lub wykorzystać jako wędlinę na kanapki!