Karmelizowana cebula to idealny dodatek po wszelkiego rodzaju mięs, zapiekanek czy domowych hamburgerów. Ja uwielbiam taką cebulkę ze świeżym pieczywem. Czasami dodaje jeszcze na taką kanapeczkę plasterek owczego sera!
Składniki:
- 4 cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyża masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.
Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
Fluffy Baby
Written on 22 sierpnia 2022
Takie proste, a takie smaczne 🙂 A cały sekret tkwi w cebuli …