Karmelowe tartaletki z czekoladą to kolejna propozycja dla miłośników czekolady! Kruche, czekoladowe ciastko z czekoladową skorupką skrywa w sobie przepyszny krem karmelowy.. czy można chcieć czegoś więcej?! Te mini tarty bardzo mi zasmakowały. Następnym razem zrobię je ze słonym karmelem i do środka schowam orzechy 🙂
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki lodowatej wody
Składniki na masę karmelową:
- 130 g cukru
- 160 ml śmietanki 30%
- 80 g masła
Dodatkowo:
- 200 g czekolady (mleczna/deserowa/gorzka)
- biała czekolada do dekoracji
- kakao do posypania
Przygotowanie ciasta na tartaletki:
W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i posiekane masło i ucieramy, aż składniki konsystencją będą przypominać bułkę tartą. Dodajemy żółtko i bardzo zimną wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy folią i na 30 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie masy karmelowej:
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy go aż się rozpuści. Cukier musimy często mieszać i pilnować by się nie przypalił. Rozpuszczony cukier ma mieć jasnozłoty kolor. Jeśli karmel będziemy podgrzewać zbyt długo będzie miał ciemny kolor i lekko gorzkawy smak!
Do rozpuszczonego cukru wlewamy ostrożnie śmietankę i często mieszając gotujemy przez 3-4 minuty aż masa będzie gładka.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy aż masło się rozpuści. Masę karmelową odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone tartaletki, wyjmujemy z foremek. Napełniamy je masą karmelową tak do ¾ wysokości i wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.
Na krem karmelowy nakładamy rozpuszczoną czekoladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc).
Tartaletki przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem można posypać startą, białą czekoladą