Kartoflanka z kurkami i boczkiem
Nie ma lepszej zupy na chłodne jesienne dni niż Kartoflanka z kurkami i boczkiem. Prosta, przepyszna i bardzo syta! Podsmażone kurki rewelacyjnie pasują do tej zupy i gwarantuje Wam, że całość zachwyci Was smakiem.
Składniki:
- 250-300 g surowego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 300 g kurek
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 suszone grzyby
- 1 kg ziemniaków
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30%
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- sól
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
- ok. 2 litrów wywaru warzywnego (ja wykorzystałam rosół, który mi został)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Boczek wytapiamy na patelni aż się ładnie zarumieni. Przekładamy go do garnka i zalewamy, wodą/bulionem lub rosołem – jeśli tak jak mnie zostało wam trochę rosołu to zamiast pomidorówki polecam przygotować kartoflankę! Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną pietruszkę i selera oraz pokruszone suszone grzyby. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Na tłuszczy z boczku (ewentualnie można dodać jeszcze 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebule drobno posiekaną. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej oczyszczone kurki (duże, kroimy na mniejsze części). Smażymy wszystko ok. 5 minut i dodajemy obrane marchewki pokrojone w plasterki. Całość smażymy kilka chwil i przekładamy do garnka z wywarem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, dodajemy do zupy, tak samo jak przyprawy. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30-40 minut).
Pod koniec gotowania wyławiamy trochę ziemniaków, które blendujemy. Dodajemy do nich kilka łyżek słodkiej śmietany i dodajemy z powrotem do zupy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!