Prościej się chyba nie da! Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami to danie szybkie, niezwykle sycące i aromatyczne! Idealne na jesienno zimowe dni. Gwarantuję, że nic tak Was nie rozgrzeje jak miseczka takiej kaszy.

Składniki:
- 2 cebule
- 1 opakowanie kiełbasy Morlińskiej z szynki
- 2 marchewki
- 50-60 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ok. 2 łyżek mieszanki suszonych ziół (oregano, tymianek, majeranek – dobrze smakuje też przyprawa do pizzy)
- 300 g kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki


Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20-25 minut. Następnie odcedzamy – wodę, w której gotowały się grzyby zostawiamy. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
W międzyczasie gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kasze odcedzamy i odkładamy na bok.


Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i grzyby. Całość smażymy ok. 5-7 minut. Na koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażamy kilka chwil i dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dodajemy ok. ½ szklanki wywaru grzybowego. Kaszę morlińską z kiełbasą i grzybami dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


