Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami
Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami
  • Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami

Prościej się chyba nie da! Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami to danie szybkie, niezwykle sycące i aromatyczne! Idealne na jesienno zimowe dni. Gwarantuję, że nic tak Was nie rozgrzeje jak miseczka takiej kaszy.

Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 opakowanie kiełbasy Morlińskiej z szynki
  • 2 marchewki
  • 50-60 g suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 2 łyżek mieszanki suszonych ziół (oregano, tymianek, majeranek – dobrze smakuje też przyprawa do pizzy)
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • posiekana natka pietruszki
Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami
Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20-25 minut. Następnie odcedzamy – wodę, w której gotowały się grzyby zostawiamy. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

W międzyczasie gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kasze odcedzamy i odkładamy na bok.

Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami
Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i grzyby. Całość smażymy ok. 5-7 minut. Na koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażamy kilka chwil i dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dodajemy ok. ½ szklanki wywaru grzybowego. Kaszę morlińską z kiełbasą i grzybami dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami
Kasza morlińska z kiełbasą i grzybami
Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź