Dziś zapraszam na jeden z popularniejszych polskich przysmaków w zupełnie nowej odsłonie! Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami to prawdziwy kulinarny hit! Bardzo się cieszę, że kaszanka ponownie wraca do łask, często w roli wykwintnego dania! Podjęłam kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego (www.olejkonwenanse.pl) i przygotowałam danie o niebanalnym połączeniu smaków. Karmelizowana czerwona kapusta idealnie komponuje się z aromatyczną kaszanką, koniecznie musicie spróbować. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski.
Składniki na karmelizowaną czerwoną kapustę:
- ½ główki czerwonej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 5-6 łyżek Oleju Wielkopolskiego Rzepakowego tłoczonego tylko raz
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 garść suszonej żurawiny
- 4 łyżki brązowego cukru
- Sól
- Pieprz
Składniki na jabłka karmelizowane:
- 2 jabłka
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego Rzepakowego z Kokosem
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
- 2-3 kaszanki
- 3-4 cienkie plasterki jabłka
- 2-3 łyżki białego cukru
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepakowego tłoczonego tylko raz
- czerwony pieprz
Przygotowanie karmelizowanej kapusty:
Cebule kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej poszatkowaną kapustę, dusimy/smażymy kilka minut często mieszając i dodajemy cukier, trochę soli, ocet balsamiczny i żurawinę. Zmniejszamy palnik i dusimy kapustę przez ok. 30-40 minut aż będzie miękka. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem.
Przygotowanie karmelizowanych jabłek:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki/plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i masło, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jabłka i liski rozmarynu. Smażymy jabłka aż zmiękną.
Kaszanki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, odstawiamy żeby przestygły, a następnie kroimy w plasterki.
Przygotowanie karmelizowanych chipsów z jabłka:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150-160 stopni. Cienkie plasterki jabłka obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu przekładamy jabłka na czysty arkusz papieru i studzimy.
Na karmelizowanej kapuście układamy ćwiartki jabłek i plasterki kaszanki. Całość dekorujemy karmelizowanych chipsem z jabłka i świeżym rozmarynem. Posypujemy czerwonym pieprzem.
Smacznego!
Laura
Written on 17 listopada 2017
Uwielbiam kaszankę :-)Dziękuję za tą inspirację.
Kuchnia Marty
Written on 17 listopada 2017
Mam nadzieję, że takie połączenie smaków przypadnie Ci do gustu:)
Ania
Written on 23 listopada 2017
Wygląda bardzo smakowicie a do tego te zdjęcia są świetne! Bardzo 'ładny’ wpis. Przepis sobie zapisuję 🙂 Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 23 listopada 2017
Cieszę się!
Dawid
Written on 24 listopada 2017
Kaszanka bardzo pyszna ja lubię. Muszę spróbować tego przepisu z tą karemelizowana kapustą bo wygląda bardzo pysznie.