Kaszotto z grzybami leśnymi i szpinakiem to niezwykle smaczne, sycące i bardzo proste danie idealne na jesienne i zimowe dni. W sezonie grzybowym takie kaszotto dość często gości na moim stole, a zimą przygotowuję je z mrożonymi grzybami.
Składniki:
- 400 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- ok. 1 łyżeczki suszonego majeranku
- ok. 1 łyżeczki suszonego tymianku
- 250 g kaszy pęczak
- ok. 100 g szpinaku baby
Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją, odcedzamy i odstawiamy. Grzyby czyścimy i kroimy w plastry, cebulę drobno szatkujemy, a marchew kroimy w słupki lub małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby i marchewkę. Smażymy ok. 7-10 minut. Dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonych grzybów dodajemy 1 łyżkę masła i wlewamy śmietankę, dusimy aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy szpinak, blanszujemy go kilka chwil. No koniec dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podgrzewamy kilka minut.
Smacznego!