Szukacie pomysłu na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny? Kaszotto z kurczakiem i suszonymi pomidorami to idealna propozycja. To danie jest niezwykle sycące, proste i pyszne! Dodatkowo możecie dowolnie eksperymentować ze smakiem dodając ulubione składniki. Pudliszki inspirują!
Składniki:
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 4 suszone pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- ok. 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ok. 1 łyżeczki suszonego cząbru
- 50 g startego parmezanu
- 300 g kaszy pęczak
- ok. 150 g szpinaku baby
Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją, odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebule się zeszkli dodajemy do niej kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość smażymy aż mięso się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Smażymy wszystko kilka chwil i dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Na koniec zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy aż nadmiar płynu zredukujemy o połowę. Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę, starty ser parmezan i szpinak. Wszystko dusimy aż ser się roztopi i szpinak zblanszuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!