Uwielbiam kawę! Nie wyobrażam sobie dnia bez filiżanki pysznej i aromatycznej małej czarnej. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, kawowe batoniki energetyczne. Są proste w przygotowaniu i świetne na drugie śniadanie lub wakacyjne podróże. Idealne jeśli potrzebujesz szybkiego zastrzyku energii! Przy okazji zapraszam Was do odwiedzenia sklepu Przyjaciele Kawy – znajdziecie tam wszystko czego potrzebują miłośnicy kawy! Największy wybór ekspresów, kawiarek i kawy w rewelacyjnej cenie!
Składniki:
- 390 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki
- 35 ml mocnej kawy (espresso)
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 75 g wiórków kokosowych
- 150 g niesolonych orzechów i nasion (słonecznik, orzeszki nerkowca, ziemne, włoskie)
- 100 g nasion sezamu
- 100 g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych (mleczna, deserowa lub gorzka)
Przygotowanie:
Mleko zagęszczone przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy kawę i mieszamy. Pozostałe składniki oprócz czekolady przesypujemy do miski i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy ciepłe mleko połączone z kawą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to wykładamy przygotowaną masę – nie dociskamy jej zbyt mocno, bo batony będą zbite i twarde.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Pieczemy ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu czekamy ok. 15 minut od wyjęcia i kroimy na małe batoniki.
Smacznego!
Daniela
Written on 30 maja 2022
Batoniki sa naprawde super wiadomo, ze trzeba zjesc pare żeby jednak poczuc energie ale nie jest zle heh