Pierwszy raz tort dacquoise jadłam w cukierni Sowa. Tego smaku się nie zapomina.. „Niebo w gębie”! Musiałam go odtworzyć w domu – i się udało! Dziś prezentuję kawowo orzechowy tort dacquoise, troszeczkę inny niż oryginał ale równie dobry! Połączenie kawowej bezy i kremu czekoladowo orzechowego daje nieziemski smak!
Składniki na beze:
- 6 białek z dużych jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 1 łyża cukru demerara (brązowy cukier)
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowo orzechowy:
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 250 ml zimnej śmietanki do ubijania 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich (ok. 80g)
Dodatkowo:
- do posypania kilka łyżek cukru pudru i kakao
- kilka całych orzechów włoskich i ziarenek świeżej kawy do dekoracji
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować dwie blachy do pieczenia. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżeczkę świeżo zmielonej kawy i sok z cytryny.
Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.
Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.
Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy.
Tort przechowywać w lodówce.
Uwagi:
Od jakiegoś czasu zamiast jednego dużego tortu dacquoise robię kilka mini torcików. Od kubka czy małej miseczki odrysowuję koła, na które wykładam masę bezową. Takie mini torciki również świetnie wyglądają i każdy ma swój :). Jeśli będziecie chcieli je przygotować to czas pieczenia mini bez należy skrócić o kilka minut.
Rafał
Written on 8 lipca 2017
Przepis wydrukowany, oczekuje na sprawdzenie :d Dzięki