Khao Pad z kurczakiem to nic innego jak smażony ryż z ananasem i kurczakiem. To bardzo proste i szybkie danie pochodzące z kuchni tajskiej. To danie charakteryzuje idealnie zbalansowane połączenie kwaśnych, słodkich i słonych smaków. Całość tworząc bardzo sycący posiłek, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 1 saszetka tajskiej pasty ryżowej z ananasem Pineapple Rice Paste (jeśli chcecie samemu przygotować sos to poniżej podaję przepis)
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1 opakowanie Indonesian Satay Marinade + 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki oleju np. arachidowego
- 3 cebule dymki,
- 300 g ryżu jaśminowego
- 1 puszka ananasa lub około 400 g świeżego
- 100 g ok. zielonego lub cukrowego groszku
- 1-2 małe marchewki
- dymka do dekoracji
- prażone orzeszki ziemne
Składniki na sos:
- 1 łyżka curry w proszku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
Przygotowanie mięsa:
Zawartość opakowania Indonesian Satay Marinade dokładnie mieszamy z 2 łyżkami oleju. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do marynaty i dokładnie mieszamy. Kurczaka chowamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotowanie Khao Pad z kurczakiem:
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż przesypujemy do pojemniczka, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy żeby przestygł.
Cebulę dymkę kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i marchewkę, następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka. Smażymy ok. 15 minut i dodajemy groszek. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż i tajską pastę ryżową lub przygotowany wcześniej sos. Smażymy ok. 2-4 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa. Podgrzewamy kilka minut i podajemy posypane posiekaną dymką i orzechami ziemnymi.
Smacznego!