Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem
Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem
  • Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem

Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na idealny obiad dla zabieganych osób. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Są proste, szybkie i pyszne! I co najważniejsze nie zostaje po nich góra naczyń do zmywanie!

Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

  • 300 g kiełbasy Morlińskiej z szynki
  • 2 cebule
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem

Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i delikatnie mieszamy.

Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki z kiełbasą i cebulą. Gdy cebula się już szekli, a kiełbasa zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem.

Zmniejszamy palnik i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydze i szpinak. Dusimy aż szpinak zmięknie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź