Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na idealny obiad dla zabieganych osób. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Są proste, szybkie i pyszne! I co najważniejsze nie zostaje po nich góra naczyń do zmywanie!
Składniki:
- 300 g kiełbasy Morlińskiej z szynki
- 2 cebule
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- ½ puszki kukurydzy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 g świeżego szpinaku baby
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i delikatnie mieszamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki z kiełbasą i cebulą. Gdy cebula się już szekli, a kiełbasa zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem.
Zmniejszamy palnik i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydze i szpinak. Dusimy aż szpinak zmięknie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!