Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne! Ciasteczka są chrupiące z wierzchu i jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Ich słodkie i słone połączenie jest nie do odparcia! Do przygotowanie ciasteczek użyłam obłędnego w smaku masła orzechowego M&M’s, z kawałkami kolorowych draży! Następnym razem upiekę ciasteczka z masłem orzechowym Snickers Crunchy Spread wypełnionym pysznym prawdziwym karmelem, nugatem i kawałkami czekolady Snickers! Masła orzechowe kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Składniki:
- 166 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- 113 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 125 g masła orzechowego użyłam masła orzechowego M&M’s
- 1 duże jajko o temperaturze pokojowej
- opcjonalnie 50 g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę kukurydzianą.
W drugiej misce ucieramy masło, cukier i brązowy cukier na lekką i puszystą masę, około 3 minuty. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kilka chwil.
Zmniejszamy obroty w mikserze i powoli, porcjami dodajemy mieszankę mąki, miksując aż składniki się połączą. Jeśli chcemy możemy dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i delikatnie wymieszać. Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i formujemy w kulkę. Ciasteczka układamy na blasze zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami.
Pieczemy od 10-12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciastka ok. 5 minut na blasze aby ostygły
Smacznego!