Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym
Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym
  • Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne! Ciasteczka są chrupiące z wierzchu i jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Ich słodkie i słone połączenie jest nie do odparcia! Do przygotowanie ciasteczek użyłam obłędnego w smaku masła orzechowego M&M’s, z kawałkami kolorowych draży! Następnym razem upiekę ciasteczka z masłem orzechowym Snickers Crunchy Spread wypełnionym pysznym prawdziwym karmelem, nugatem i kawałkami czekolady Snickers! Masła orzechowe kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

3894 - Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 166 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 113 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g masła orzechowego użyłam masła orzechowego M&M’s
  • 1 duże jajko o temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie 50 g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych

3865 - Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

Przygotowanie:

W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę kukurydzianą.

W drugiej misce ucieramy masło, cukier i brązowy cukier na lekką i puszystą masę, około 3 minuty. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kilka chwil.

Zmniejszamy obroty w mikserze i powoli, porcjami dodajemy mieszankę mąki, miksując aż składniki się połączą. Jeśli chcemy możemy dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i delikatnie wymieszać. Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3902 - Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i formujemy w kulkę. Ciasteczka układamy na blasze zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami.

Pieczemy od 10-12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciastka ok. 5 minut na blasze aby ostygły

Smacznego!

3913 - Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

3888 - Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź