Kokosowe pancakes to idealna propozycja na pyszne śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Dzięki dodaniu mleka kokosowego placuszki są bardzo aromatyczne i puszyste. Takie naleśniki świetnie smakują ze świeżymi owocami.
Składniki:
- 150 ml mleka kokosowego
- 110 ml maślanki
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 165 g mąki tortowej
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- owoce sezonowe
- miód
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mleko kokosowe, maślankę, jajko i masło), w drugiej składniki suche.
Do suchych składników dodajemy mokre i szybko i energicznie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na złoty kolor z obu stron małe placuszki.
Kokosowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami.
madlene17
Written on 4 sierpnia 2016
Idealne letnie śniadanie 🙂
Aśka
Written on 5 sierpnia 2016
Mój syna ma jutro urodziny, chyba zrobię takie zamiast tortu dla niego i jego gości. Wyglądają cudnie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 5 sierpnia 2016
Oj tak! Dzieci uwielbiają takie naleśniki 🙂