Wszyscy znamy kopytka! Są pyszne! Dziś u mnie w troszeczkę odmienionej wersji – kopytka marchewkowo imbirowe – aksamitne, rozpływające się w ustach. Najlepsze są odsmażane na masełku rozmarynowym.
Składniki:
- 700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 300 g marchwi
- 200-210 g mąki + mąka do podsypywania
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmaryny
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew nie obieramy, gotujemy w oddzielnych garnkach miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków i marchwi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę posiekanego rozmaryny, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego rozmarynu i podsmażamy kopytka aż się zarumienią.
Przed podaniem posypujemy pozostałym świeżym rozmarynem.
Healthy Maniacs
Written on 17 grudnia 2014
konieczne muszę spróbować takich kopytek! bardzo się podobają 🙂
Marta
Written on 17 grudnia 2014
Polecam!