Nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Każdy z nas uwielbia smak tych ziemniaczanych kluseczek. Jemy je same, jako dodatek do mięsa lub oblane sosem. Ja dziś zapraszam na kopytka smażone z pieczarkami! Obłędne, wyraziste w smaku z chrupiącą „skórką”, w towarzystwie pieczarek smakują wybornie!
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 200-210 g mąki tortowej + mąka do podsypywania
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka soli
Składniki na pieczarki:
- 500 g pieczarek
- 1-2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g orzechów włoskich
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, sól, czosnek i cząber. Robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopyta przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową.
Przygotowanie pieczarek:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy aż pieczarki lekko się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do pieczarek dodajemy ugotowane kopytka i orzechy. Smażymy aż kopytka będą rumiane. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.
Smacznego!
Shell
Written on 9 maja 2016
pyszny przepis, palce lizać
Edyta
Written on 11 maja 2016
Prezentuje się to fantastycznie. Musze koniecznie spróbować w wolnym czasie.