Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5988.900 - Kopytka z sosem 4 sery
Kopytka z sosem 4 sery
  • 5988.900 - Kopytka z sosem 4 sery

Pyszny aromatyczny sos i miękkie kluseczki.. tak.. tak to kopytka z sosem 4 sery. Uwielbiam to połączenie smakowe.. Mniam! Palce lizać.

5975.900 - Kopytka z sosem 4 sery

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 200-210 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

5974.900 - Kopytka z sosem 4 sery

Składniki na sos 4 sery:

  • 2-3 cebule szalotki
  • 100 g sera typu gorgonzola
  • 100 g sera koziego
  • 100 g sera parmezan
  • 100 g sera dziugas
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 100 ml śmietany kremowej 30%
  • 120 ml mleka
  • Pieprz biały
  • sól
  • natka pietruszki

5966.900 - Kopytka z sosem 4 sery

Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy 1 łyżkę suszonego majeranku i posiekanej natki pietruszki, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

5984.900 - Kopytka z sosem 4 sery

Przygotowanie sosu 4 sery:

Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery aż sos będzie gładki. Możemy go podgrzać jednak musimy uważać żeby nie zagotować sosu. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Kopytka polewamy sosem 4 sery i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

5997.900 - Kopytka z sosem 4 sery

Pozostaw odpowiedź