Pyszny aromatyczny sos i miękkie kluseczki.. tak.. tak to kopytka z sosem 4 sery. Uwielbiam to połączenie smakowe.. Mniam! Palce lizać.
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 200-210 g mąki + mąka do podsypywania
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos 4 sery:
- 2-3 cebule szalotki
- 100 g sera typu gorgonzola
- 100 g sera koziego
- 100 g sera parmezan
- 100 g sera dziugas
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok. 100 ml śmietany kremowej 30%
- 120 ml mleka
- Pieprz biały
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy 1 łyżkę suszonego majeranku i posiekanej natki pietruszki, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.
Przygotowanie sosu 4 sery:
Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery aż sos będzie gładki. Możemy go podgrzać jednak musimy uważać żeby nie zagotować sosu. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Kopytka polewamy sosem 4 sery i posypujemy posiekaną natką pietruszki.