Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim
4
Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim
  • Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim

Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim to efektowne i jednocześnie proste danie. To również świetna alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Do przygotowanie sosu użyłam Mieszanki Węgierskiej od Hortex. W swojej kuchni często sięgam po warzywa mrożone. Są już oczyszczone, łatwo dostępne i podzielone na porcje, co znacznie skraca czas przygotowania posiłku. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych, a my możemy przez cały rok cieszyć się smakiem ulubionych warzyw.

Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim

Składniki na koszyczki ziemniaczane:

  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na sos węgierski

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 1 opakowanie Mieszanki Węgierskiej Hortex
  • 1 chochla bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • np. posiekana natka pietruszki
Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim
Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim

Przygotowanie koszyczków ziemniaczanych:

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm) najlepiej na mandolinie, po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki. Ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju. Smażymy na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.

Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim

Przygotowanie sosu węgierskiego:

Polędwicę płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Gdy się lekko zarumieni przekładamy je do miseczki, a na patelnie przekładamy Mieszankę Węgierską Hortex. Smażymy kilka minut i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dusimy aż część płynów odparuje. Dodajemy podsmażone mięso i całość gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Koszyczki ziemniaczane napełniamy sosem węgierskim. Podajemy z kleksem kwaśniej śmietany.

Smacznego!

Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim
Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim
Wiosenny konkurs od Matki Natury

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź