Koszyczki ziemniaczane z sosem węgierskim to efektowne i jednocześnie proste danie. To również świetna alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Do przygotowanie sosu użyłam Mieszanki Węgierskiej od Hortex. W swojej kuchni często sięgam po warzywa mrożone. Są już oczyszczone, łatwo dostępne i podzielone na porcje, co znacznie skraca czas przygotowania posiłku. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych, a my możemy przez cały rok cieszyć się smakiem ulubionych warzyw.
Składniki na koszyczki ziemniaczane:
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
Składniki na sos węgierski
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 1 opakowanie Mieszanki Węgierskiej Hortex
- 1 chochla bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- np. posiekana natka pietruszki
Przygotowanie koszyczków ziemniaczanych:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm) najlepiej na mandolinie, po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki. Ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju. Smażymy na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Przygotowanie sosu węgierskiego:
Polędwicę płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Gdy się lekko zarumieni przekładamy je do miseczki, a na patelnie przekładamy Mieszankę Węgierską Hortex. Smażymy kilka minut i zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dusimy aż część płynów odparuje. Dodajemy podsmażone mięso i całość gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Koszyczki ziemniaczane napełniamy sosem węgierskim. Podajemy z kleksem kwaśniej śmietany.
Smacznego!
Wypieki Beaty
Written on 19 marca 2019
Fajne te koszyczki 🙂
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2019
🙂 dziękuję
MC
Written on 21 marca 2019
Są tak piękne, że aż żal jeść!!!
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2019
🙂 Bardzo dziękuję
Liliana
Written on 17 maja 2021
Śliczne, wykorzystam pomysł 🙂