Pyszny krem z pomidorów z imbirem jest lekko pikantny i idealnie rozgrzewa. Smak zupy łagodzi mleko kokosowe i rewelacyjne bazyliowe lody, a chrupkości nadaje pieczona cieciorka! Gorąco polecam! Ten krem smakuje, że Łoo..!
Składniki na bazyliowe lody:
- 1 szklanka liści bazylii
- 150 ml mleka
- 160 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru
- skórka otarta z ½ limonki
- ½ łyżeczki soli
- 2 żółtka
Składniki na krem z pomidorów
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
- ½ czerwonej papryki
- 3-4 czerwone cebule
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 165 ml mleka kokosowego
- ½ papryczki chili
- 1 ½ litry wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
Składniki na pieczoną cieciorkę:
- ½ puszki ciecierzyce
- 3 łyżki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie lodów bazyliowych:
Wszystkie składniki przekładamy do misy robota i miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5-7 minut często mieszając – ważne żeby nie zagotować!
Garnek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną masę przelewamy do miseczki i zamrażamy aż zgęstnieje. Następnie krem bazyliowy przekładamy do misy robota i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemniczka z zamknięciem i ponownie zamrażamy.
Lody bazyliowe wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie pieczonej cieciorki:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciecierzycę płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody. Skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy mieloną, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Cieciorkę posypujemy przyprawami i mieszamy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu z pomidorów:
Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i imbir. Wszystko zalewamy warzywnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą. Całość miksujemy na jednolity krem.
Zupę zdejmujemy z palnika.
Mleko kokosowe łączymy z odrobiną zupy, mieszamy żeby otrzymać jednolity płyn i wlewamy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Krem z pomidorów z imbirem podajemy z gałką bazyliowych lodów i pieczoną cieciorką.
Smacznego!
Koszyk Smaków
Written on 2 maja 2016
Uwielbiam kremy z pomidorów ale z lodami to nigdy nie jadłam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 2 maja 2016
Polecam! takie lody rewelacyjnie pasują do pomidorowego kremu 🙂
Robert
Written on 15 maja 2016
Pomidory z puszki „made in Lowicz” mają gniazda nasienne z pestkami, które trzeba usunąć, zanim zrobi się z tego zupkę)) – nie wolno używać blendera, zanim nie odcedzi się pestek i gniazd. Najlepiej przeciskać przez sito. Pestki są gorzkie i dlatego zupka będzie do wylania, jeśli tego nie zrobimy. Zestawienie z lodami bardzo ciekawe, muszę spróbować.
Kuchnia Marty
Written on 15 maja 2016
Dość często sięgam po pomidory z puszki – krojone najczęściej i nigdy nie musiałam wylewać/wyrzucać swoich dań. Dziękuje za uwagi 🙂