Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1731.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku
7
Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku
  • 1731.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Rozgrzewający i wspaniały krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku jest idealny na jesienne pochmurne dni. Gwarantuję, że dzięki tak przygotowanym chipsom z boczku ta zupa zasmakuje niejednemu Panu i doda energii na cały dzień!

1734.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Składniki na wywar:

  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • ok. 100 g wędzonych żeberek
  • 3 litry wody
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • sól do smaku

 

Składniki na krem z czerwonej soczewicy:

  • 2 marchewki
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2-3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki cząbru
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

1730.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Składniki na chipsy z boczku:

  • 12-14 plasterków wędzonego surowego boczku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 40 ml whisky
  • 1 szczypta ostrej papryk

 

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika i dyni
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie wywaru na wędzonce:

Mięso płuczemy i wrzucamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól). Cebulę obieramy i opalamy na palniku, dodajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 godzin. Wywar ma „pyrkać”, a nie gotować się.

Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez gęste sito. Warzywa z włoszczyzny odkładamy, możemy dodać do naszego kremu pod koniec gotowania.

1727.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Przygotowanie kremu z czerwonej soczewicy:

Soczewice płuczemy i wsypujemy do przygotowanego wcześniej wywaru na wędzonce, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i gotujemy na małym ogniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak czerwona paprykę. Na oleju podsmażamy cebulę i paprykę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Usmażone warzywa dodajemy do soczewicy. Gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z  wywaru. Zupę miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, ostrą papryką i cząbrem.

1735.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Przygotowanie chipsów z boczku:

W miseczce mieszamy whisky z miodem i ostrą papryką. Przygotowaną glazurą smarujemy plasterki boczku i chowamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż plasterki będą chrupiące i rumiane ok. 15-20 minut. Chipsy z boczku można też usmażyć na patelni.

Ziarna słonecznika i dyni prażymy na patelni.

Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce podajemy z chipsami z boczku i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni.

Dodatkowo możemy posypać natką pietruszki.

1731.900 - Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku

Komentarze

Pozostaw odpowiedź