Rozgrzewający i wspaniały krem z czerwonej soczewicy na wędzonce z chipsem z boczku jest idealny na jesienne pochmurne dni. Gwarantuję, że dzięki tak przygotowanym chipsom z boczku ta zupa zasmakuje niejednemu Panu i doda energii na cały dzień!
Składniki na wywar:
- 300 g wędzonego surowego boczku
- ok. 100 g wędzonych żeberek
- 3 litry wody
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 cebula
- sól do smaku
Składniki na krem z czerwonej soczewicy:
- 2 marchewki
- 300 g czerwonej soczewicy
- 2-3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki cząbru
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Składniki na chipsy z boczku:
- 12-14 plasterków wędzonego surowego boczku
- 2 łyżki płynnego miodu
- 40 ml whisky
- 1 szczypta ostrej papryk
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika i dyni
- natka pietruszki
Przygotowanie wywaru na wędzonce:
Mięso płuczemy i wrzucamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól). Cebulę obieramy i opalamy na palniku, dodajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 godzin. Wywar ma „pyrkać”, a nie gotować się.
Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez gęste sito. Warzywa z włoszczyzny odkładamy, możemy dodać do naszego kremu pod koniec gotowania.
Przygotowanie kremu z czerwonej soczewicy:
Soczewice płuczemy i wsypujemy do przygotowanego wcześniej wywaru na wędzonce, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i gotujemy na małym ogniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak czerwona paprykę. Na oleju podsmażamy cebulę i paprykę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Usmażone warzywa dodajemy do soczewicy. Gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z wywaru. Zupę miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, ostrą papryką i cząbrem.
Przygotowanie chipsów z boczku:
W miseczce mieszamy whisky z miodem i ostrą papryką. Przygotowaną glazurą smarujemy plasterki boczku i chowamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż plasterki będą chrupiące i rumiane ok. 15-20 minut. Chipsy z boczku można też usmażyć na patelni.
Ziarna słonecznika i dyni prażymy na patelni.
Krem z czerwonej soczewicy na wędzonce podajemy z chipsami z boczku i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni.
Dodatkowo możemy posypać natką pietruszki.
Karmel-itka
Written on 12 listopada 2015
ojej 🙂 bardo smakowite!
Marta
Written on 12 listopada 2015
🙂 Dziękuję!
Dieta
Written on 13 listopada 2015
Wyśmienity przepis. Na weekend na pewno się pokusze o zrobienie
Marta
Written on 13 listopada 2015
Dziękuję bardzo! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
AniaGotuje
Written on 14 listopada 2015
Idealna propozycja na zimę! Pysznie wygląda…
Marta
Written on 14 listopada 2015
Dokładnie Aniu, pyszna i rozgrzewająca
anucjata
Written on 5 grudnia 2015
Tę zupę gotuję już dość dawno, ale zamiast papryki używam pomidorów. Jednak dodatek czipsów i ziaren słonecznika ( wg Twojego przepisu) zrobił furorę wśród gości, którym ją podałam.