Szpinak, kurczak i wino to zawsze cudowne połączenie. Przepis na kremowe tagliatelle z kurczakiem i musztardą to połączenie prostych, ale klasycznych smaków. Specjalnie dla wszystkich wielbicieli makaronu i dobrego wina z okazji Światowego Dnia Makarony wspólnie z markę Panul zapraszamy do wspólnego świętowania.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 500 g fileta z kurczaka
- 300 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka musztardy dijon
- 100 ml wytrawnego białego wina Panul Sauvignon Blanc
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 200 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent), a następnie odcedzamy i odlewamy ok. ½ szklanki wody w której gotowaliśmy makaron. Oliwę rozpuszczamy na patelni, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy kurczak się zarumieni dodajemy musztardę oraz białe wino. Zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 3-4 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodajemy szpinak oraz makaron z odrobiną wody, w której się gotował. Podgrzewamy i delikatnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z MARKĄ PANUL