Dziś zapraszam na pyszny i lekki obiad. Kremowy kurczak ze szparagami i zielonym groszkiem to idealne wiosenne danie. Mnóstwo zielonych warzyw, lekki jogurtowy sos i delikatny kurczak.
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 pęczek szparagów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 białe części pora
- 4 żebra/łodygi selera
- 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 250 ml rosołu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 żółtka (duże jajko)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze części. Por i selera kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi, seler i por, smażymy ok. 7 minut. Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem. Warzywa zdejmujemy z patelni. Do tłuszczu, na którym smażyliśmy warzywa dodajemy olej, podgrzewamy i smażymy z dwóch stron kurczaka. Gdy mięso się zarumieni zalewamy je rosołem. Dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy zielony groszek i podsmażone warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko i jogurt mieszamy razem, dodajemy do mięsa i warzyw i gotujemy kilka chwil.
http://katarzynakachel.blogspot.com/
Written on 13 maja 2017
Moje ulubione smaki, do tego całość pięknie się prezentuje