Kruche babeczki z karmelem i bananami to prawdziwy raj dla podniebienia! Idealnie kruche ciasto, banany i obłędny sos karmelowy, do tego lekko słone orzeszki pistacjowe. Pyyyychaaa!!!
Składniki na kruche ciasto:
- 175 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 szczypta soli
- 1 duże żółtko
Składniki na sos karmelowy:
- 150 g cukru
- 55 g masła
- 75 ml śmietany kremówki 30% lub36%
Dodatkowo:
- 2-3 banany
- 1 garść pistacji
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy je na jedną godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i podgrzewamy aż cukier lekko zbrązowieje, dodajemy masło i szybko i energicznie mieszamy. Gdy masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z palnika i ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy aż otrzymamy gładki sos. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zimne babeczki wyjmujemy z foremek, na spód każdej wlewamy po łyżce zimnego sosu karmelowego, następnie układamy kilka plasterków banana i zalewamy wszystko karmelem. Babeczki wstawiamy do lodówki żeby sos zastygł. Dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Dorota
Written on 7 kwietnia 2017
A gdzie moge kupic foremki zeby taki ksztalt babeczek uzyskac?
Kuchnia Marty
Written on 7 kwietnia 2017
Doroto, babeczki piekłam w kokilkach są wyższe więc więcej nadzienia się mieści 🙂
Hosting
Written on 16 maja 2017
Nie mam pojecia, co robie zle; scisle trzymalam sie przepisu, raz walkowalam ciasto cieniej, raz grubiej, wkladalam do lodowki przed pieczniem, a babeczki wychodza za kazdym razem takie same. Ja pieke kruche smietanowe babeczki z identycznej proporcji skladnikow kruchego ciasta i nie smaruje foremek.