Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami sezonowymi smakują i wyglądają bajecznie! Maślane, kruche ciasto i delikatny krem na bazie czekolady.. Mniam.. ciężko się im oprzeć!
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki tortowej
- 165 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 6-7 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 300 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 150 ml śmietanki kremowej 30%
- 400 g owoców deserowych (jeżyn, borówek, malin)
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Do foremek z ciastem wysypujemy groch i podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Lekko przestudzoną masą wypełniamy babeczki, dekorujemy owocami i na minimum 1 godzinę chowamy do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.