Przepyszne, kruche ciasteczka lamparty są dziecinnie proste w wykonami i zachwycą nie tylko smakiem ale i wyglądem. Idealne na długie, jesienne wieczory kiedy mamy ochotę schrupać coś słodkiego!
Składniki na ciasto:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki tortowej
Dodatkowo na jasnobrązowe ciasto:
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Dodatkowo na ciemnobrązowe ciasto:
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną odkładamy na bok, a drugą dzielimy ponownie na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżeczkę kakao i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite, do drugiej 2 łyżki kakao i również wyrabiamy aż będzie jednolite.
Każdą części ciasta dzielimy na 6 części. Z jasnobrązowego rolujemy wałki o długości ok. 20 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i chowamy do lodówki. 6 ciemnobrązowych kulek rozwałkowujemy na kształt prostokąta o takiej samej długości jak jasnobrązowe wałki. Z lodówki wyjmujemy wałki ciasta i owijamy je ciemnobrązowym ciastem. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Na koniec rozwałkowujemy jasne ciasto na kształt prostokąta o długości 20-22 cm. Schłodzone wałki ciasta owijamy w jasne placki.
Wałki układamy jeden obok drugiego tworząc rulon. Delikatnie dociskamy by ciasto się zlepiło i chwilę rolujemy/wałkujemy, nadając ciastu okrągły kształt.
Tak przygotowanie ciasto chowamy na 20 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schodzone ciasto kroimy w plasterki ok. 1 cm układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Ciastka pieczemy ok. 15 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Marta
Written on 21 listopada 2016
Przepis wydaje się być bardzo prosty – na pewno z niego skorzystam, bo podobają mi się takie ciasteczka 🙂 Wyglądają smakowicie!
Kuchnia Marty
Written on 21 listopada 2016
Dokładnie, przepis jest prosty! Marto, polecam te ciasteczka 🙂 Pozdrawiam
gin
Written on 21 listopada 2016
Są wprost rozkoszne! 🙂