Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasteczka z borówkami. Bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu zachwycą smakiem każdego! My uwielbiamy jeść je jeszcze ciepłe, popijając zimnym mlekiem.
Składniki na ciasto:
- 330 g mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 225 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 110 ml zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wody
- 2 szklanki borówek (1 + 1)
- sok z ½ cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
W rondelku na małym ogniu mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem, wodą i 1 szklanką borówek. Mieszamy i dusimy na małym ogniu aż cześć płynów odparuje, owoce lekko się rozpadną, a sos zgęstnieje. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe borówki (1 szklankę). Gdy nadzienie wystygnie dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
Przygotowanie ciasteczek:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy po dwa okrągłe placki (na górę i na dół). Na spód ciastka nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia zostawiając czyste brzegi i przykrywamy ciastko drugim okrągłym plackiem, zlepiając brzegi. Na górze robimy nacięcia. Tak samo postępujemy z następnymi ciastkami. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15-25 minut aż się ładnie zarumienią.
Smacznego!