Proste, maślane i idealnie kruche ciasteczka z maszynki z marmoladą przywałują słodkie wspomnienia i smaki z dzieciństwa! Chyba każdy pamięta te ciastka! Są po prostu obłędne! Koniecznie je upieczcie.. tylko ostrzegam – one uzależniają 😊
Składniki:
- 150 g masła
- 65 g cukru pudru
- 2 duże żółtka
- 200 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
- 1 szczypta soli
- kilka łyżek marmolady
Przygotowanie:
Miękkie masło ubijamy przez kilka minut aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder, żółtka jaj i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane ze szczyptą soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie gładkie i miękkie. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. Następnie przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskać ciasteczka – takie ślimaczki.
Jeśli chcecie przygotować ciasteczka z marmoladą do na każde ciasteczko nakładamy odrobinę marmolady.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, a następnie studzimy na kratce.