Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kruche ciasteczka z maszynki
Kruche ciasteczka z maszynki
  • Kruche ciasteczka z maszynki

Proste, maślane i idealnie kruche ciasteczka z maszynki z marmoladą przywałują słodkie wspomnienia i smaki z dzieciństwa! Chyba każdy pamięta te ciastka! Są po prostu obłędne! Koniecznie je upieczcie.. tylko ostrzegam – one uzależniają 😊

Kruche ciasteczka z maszynki

Składniki:

  • 150 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 200 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 1 szczypta soli
  • kilka łyżek marmolady
Kruche ciasteczka z maszynki
Kruche ciasteczka z maszynki

Przygotowanie:

Miękkie masło ubijamy przez kilka minut aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder, żółtka jaj i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane ze szczyptą soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie gładkie i miękkie. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. Następnie przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskać ciasteczka – takie ślimaczki.  

Jeśli chcecie przygotować ciasteczka z marmoladą do na każde ciasteczko nakładamy odrobinę marmolady.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, a następnie studzimy na kratce.

Kruche ciasteczka z maszynki
Kruche ciasteczka z maszynki

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź