Kolejny letni hit – kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i borówkami. Lekko kwaskowate ciasto o rewelacyjnym, świeżym smaku szybko przypadnie Wam do gustu! Proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie je przygotować.
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- sok z 1 cytryny
- 500 g czerwonej porzeczki
- 500 g borówek
- 100 g cukru
- 5 łyżeczek mąki kukurydzianej
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28.
Przygotowanie nadzienia:
W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem. Porzeczki ogrywamy od łodyżek, mieszamy z borówkami i skrapiamy z sokiem z cytryny. Wrzucamy do mąki z cukrem delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
gin
Written on 25 lipca 2017
Mmm, wygląda znakomicie 🙂
Apetyt na Smaka
Written on 25 lipca 2017
Ciasto wygląda obłędnie, przepadam za porzeczką, ale zazwyczaj kuszę się na czarną 😉
Kuchnia Marty
Written on 25 lipca 2017
Można użyć dowolnych sezonowych owoców 🙂
Pełnia Smaków
Written on 28 lipca 2017
Bardzo fajny przepis, a ciasto wygląda smakowicie 🙂 Zapraszamy do nas http://pelniasmakow.pl/
Marriolla
Written on 2 sierpnia 2017
Uwielbiam ciasta ! z wielką chęcią sprawdzę ten przepis 🙂
Kuchnia Marty
Written on 17 sierpnia 2017
polecam, jest pyszne!
Jan
Written on 29 października 2017
Bardzo lubię takie kruche ciasta, a to wyszło naprawdę wyśmienicie. Dziękuję za przepis!
Kuchnia Marty
Written on 30 października 2017
cieszę się, że smakowało!