Dziś zapraszam na szybkie do zrobienia i idealne na jesienne wieczory kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką. Do jabłek dodałam świeżą żurawinę, która jest lekko kwaśna i dzięki temu przełamała słodki smak ciasta. Jeśli szukacie jakiegoś przepisu na coś słodkiego na weekend to ten przepis jest idealny!
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko klasa wagowa L
- 1 szczypta soli
Składniki na budyniowy krem:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
- 5 białek
- 1 szczypta soli
- 225 g cukru
- 110 ml oleju
Dodatkowo:
- 1 ½ kg jabłek
- 250-300 g świeżej żurawiny
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- opcjonalnie 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 garść migdałów w płatkach
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z żurawiną, skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy cukrem z wanilią. Dusimy na patelni aż sok odparuje. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie budyniowej pianki:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, a następnie budyń i olej (należy delikatnie go wlewać). Podpieczony spód posypujemy mąką ziemniaczaną. Następnie wykładamy jabłka z żurawiną. Na owoce wykładamy budyniową masę, wyrównujemy i na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta. Po wierzchu posypujemy migdałami w płatkach.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.
Po upieczeniu kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!