Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
  • Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Dziś zapraszam na szybkie do zrobienia i idealne na jesienne wieczory kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką. Do jabłek dodałam świeżą żurawinę, która jest lekko kwaśna i dzięki temu przełamała słodki smak ciasta. Jeśli szukacie jakiegoś przepisu na coś słodkiego na weekend to ten przepis jest idealny!

7320 - Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na budyniowy krem:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 225 g cukru
  • 110 ml oleju

 

Dodatkowo:

  • 1 ½ kg jabłek
  • 250-300 g świeżej żurawiny
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • opcjonalnie 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść migdałów w płatkach

7305 - Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mieszamy z żurawiną, skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy cukrem z wanilią. Dusimy na patelni aż sok odparuje. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

7303 - Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Przygotowanie budyniowej pianki:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, a następnie budyń i olej (należy delikatnie go wlewać). Podpieczony spód posypujemy mąką ziemniaczaną. Następnie wykładamy jabłka z żurawiną. Na owoce wykładamy budyniową masę, wyrównujemy i na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta. Po wierzchu posypujemy migdałami w płatkach.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.

Po upieczeniu kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

7401 - Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

7289 - Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

 

 

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź