Jak już zauważyliście często u mnie ostatnio goszczą owoce sezonowe! Nic nie poradzę, że uwielbiam wszelkie wypieki z ich udziałem i mam nadzieję, że i Wy znajdziecie coś dla siebie. Dziś zapraszam na kruche ciasto z jagodami i czereśniami z pomarańczową nutką! Nie będę się rozpisywać nad tym wypiekiem, bo czy może być coś smaczniejszego niż kruche ciasto skrywające słodkie owoce z wyczuwalną nutką pomarańczy..? Oceńcie sami!
Składniki na ciasto:
- 390 g mąki tortowej
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 225 g zimnego masła
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki jagód
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni
- sok z ½ pomarańczy
- 110 g cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i skórką z pomarańczy, dodajemy posiekane masło i jajko i widelcem rozcieramy ciasto. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy wysmarowaną tłuszczem blaszkę – ja użyłam dwóch podłużnych foremek-keksówek o wymiarze (32 x 11 cm).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
W drugiej misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem. Owoce skrapiamy sokiem z pomarańczy i delikatnie mieszamy z mąką, a następnie przekładamy na ciasto. Warstwę owoców posypujemy pozostałym ciastem.
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy ok. 1 godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.