Maślane i kruche tartaletki z jeżynami to idealna propozycja na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Uwielbiam jeżyny, mogłabym je jeść garściami, jednak owoce te idealnie komponują się również z kruchym ciastem więc póki sezon na jeżyny trwa, zachęcam to przygotowania takich babeczek.
Składniki na ciasto:
- 165 g mąki tortowej
- 50 g margaryny
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3-5 łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 500 g jeżyn
- 80 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i margarynę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Jeżyny skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mąką i cukrem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, 1/3 ciasta odkładamy, a resztę rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła. Ciastem wykładamy foremki do tartaletek. Do środka nakładamy nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, następnie wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tartaletki wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut.
Smacznego!