Małe, złociste kuleczki ziemniaczano serowe to idealna przekąska na mecz i każdą inną imprezę! Jeden kęs i znika! Chrupiąca skórka i rozpływające się nadzienie najlepiej smakują z ulubionymi sosami! Gorąco polecam!
Składniki:
- 700 g ziemniaków (500 g po ugotowaniu)
- sól do smaku
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- 150 g tartego sera mozzarella
- 2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
- ½ szklanka mąki tortowej
- 1 duże jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy (można użyć ziemniaków, które zostały nam np. z obiadu). Do ziemniaków dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę.
Z masy ziemniaczanej robimy małe placuszki (ok. 1 czubatej łyżki na sztukę), na środek nakładamy mozzarelle (ok. 1 małej łyżeczki), a następnie w dłoniach formujemy kuleczki.
W trzech miseczkach przygotowujemy mąkę, rozbełtane jajko i bułkę tartą. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtaczamy najpierw w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju przez ok. 3-4 minuty na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Kuleczki ziemniaczano serowe podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.
Martynosia
Written on 30 czerwca 2016
Bardzo ladnie i apetycznie wygladaja te kuleczki 😉
Kurkuma w proszku
Written on 1 lipca 2016
Wyglądają pysznie. Myślałem nad wykonaniem ich na kolejny mecz reprezentacji na Euro niestety nie jest mi to dane. Pozdrawiam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 1 lipca 2016
No niestety, też liczyłam na kolejne mecze. Jednak i tak jestem baaardzo dumna z Naszej drużyny!