Kurczak w sosie musztardowo miodowym to propozycja na pyszny i szybki obiad. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym, słodko-pikantnym sosie z mnóstwem fasolki i zielonego groszku smakują wybornie!
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 3 białe części pora
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 5-6 łyżek musztardy
- 2-3 łyżki miodu
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 300 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- ½ szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- natka pietruszki do posypanie
Przygotowanie:
Filety płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość sporą kostkę. Pora kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i podsmażamy pora ok. 3-4 minut aż zmięknie. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy ok. 7-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso zalewamy miodem i musztardą. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia po czym ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy/dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy fasolkę i groszek. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Kurczaka w sosie miodowo musztardowym podajemy z ryżem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!