Soczysty kurczak w sosie z fasolką szparagową to idealna propozycja na lekki, letni obiad. Taki kurczak w pysznym, kremowym sosie zasmakuje również najmłodszym.

Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 500 g mięsa z kurczaka np. z udek bez skóry i kości lub filet
- 2 ząbki czosnku
- 250-300 g zielonej fasolki szparagowej
- sól
- pieprz
- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie:
Fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso. Smażymy ok. 7-10 minut i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy fasolkę szparagową i posiekany koperek. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Kurczaka w sosie z fasolką szparagową podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!

Kama
Written on 5 sierpnia 2019
Zgłodniałam!