Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kurczak w sosie z fasolką szparagową
1
Kurczak w sosie z fasolką szparagową
  • Kurczak w sosie z fasolką szparagową

Soczysty kurczak w sosie z fasolką szparagową to idealna propozycja na lekki, letni obiad. Taki kurczak w pysznym, kremowym sosie zasmakuje również najmłodszym.

Kurczak w sosie z fasolką szparagową

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mięsa z kurczaka np. z udek bez skóry i kości lub filet
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-300 g zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Kurczak w sosie z fasolką szparagową

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso. Smażymy ok. 7-10 minut i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy fasolkę szparagową i posiekany koperek. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Kurczaka w sosie z fasolką szparagową podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Kurczak w sosie z fasolką szparagową

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź