Proste i bardzo smaczne danie! Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym, prosty w przygotowaniu za to kusi wyglądem i zapachem! Polecam!
Składniki na sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 4 cebule szalotki
- 100 ml rosołu z kury
- 100 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
Składniki na marynatę:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Składniki na ziemniaczane gniazdka:
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie filetów z kurczaka:
Filety płuczemy i oczyszczamy. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą i sosem sojowym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso nacieramy solą, pieprzem i marynatą. Odstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Następnie grillujemy ok. 20-35 minut.
Przygotowanie ziemniaczanych gniazdek:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki, ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju. Smażymy ok. 5-10 minut na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym:
Fileta kroimy w kostkę i wsypujemy do naszych ziemniaczanych gniazdek. Na kurczaka nakładamy sos pieczarkowy. Podajemy ciepłe.
Natalia F
Written on 26 września 2015
Witam
Ten przepis widzialam dziś w programie „Ewa gotuje”. Wygląda bardzo smakowicie, koniecznie musze wypróbować 🙂
Pozdrawiam
Natalia
Marta
Written on 26 września 2015
Witaj Natalio, cieszę się, że przepis się podoba i dziękuję za miłe słowa 🙂
Pozdrawiam
Ewa
Written on 4 grudnia 2016
Witam! Szukałam długo, aż znalazłam. Kapitalny przepis moje gratulacje, dzisiaj widziałam w programie.
Trochę inaczej było danie podane , ale świetne. Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 4 grudnia 2016
Ewo, dziękuję za miłe słowa! Cieszę się, że udało Ci się trafić na moją stronę. Pozdrawiam serdecznie