Kurczak z oliwkami i cukinią to potrawa dla smakoszy cukinii i oliwek. Grillowane kurze nóżki z duszoną cukinią w sosie z kurkumą, oliwkami i świeżym tymiankiem smakują wyśmienicie. Danie jest proste ale ciekawe – polecam!
Składniki na marynatę:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Składniki na sos z cukinią i oliwkami:
- 2-3 cukinie
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 300 ml wywaru warzywnego
- 60 ml śmietanki 12%
- 60 g oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
Składniki na frytki z piekarnika:
- 300 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 1 łyżka suszonego tymianku
Przygotowanie kurczaka:
Ćwiartki z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy pozostałe składniki na marynatę. Wsadzamy kurczaka i dobrze go nacieramy. Chowamy do lodówki na 2 godziny.
Grillujemy ok. 45-50 minut.
Kurczaka można upiec też w piekarniku.
Przygotowanie sosu z cukinią i oliwkami:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebule drobno siekamy i podsmażamy aż się zeszli. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki lub jeśli jest duża w ćwiartki. Dodajemy do cebuli i zalewamy wywarem. Dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy opłukane oliwki, kurkumę i śmietankę. Gotujemy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Przygotowanie frytek z piekarnika:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Wsypujemy frytki, które solimy i posypujemy tymiankiem. Mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie żeby frytki się przyrumieniły.
Kurczaka podajemy z sosem i frytkami.