Dziś zapraszam na szybki i pyszny obiad – kurczak z orzechami nerkowca. Delikatne orzechy idealnie pasują do kurczaka, do tego marchewka i seler naciowy. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g orzechów nerkowca
- 4 cebule dymki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- ½ papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- sos sojowy
- pieprz
- sól
- 200 g ryżu Basmati
Przygotowanie:
Filety płuczemy, oczyszczamy i kroimy w słupki, oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy olej z orzechów ziemnych, 3 łyżki sosu sojowego, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i do marynaty dodajemy mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewki w słupki, a selera naciowego w plasterki.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy wok i wrzucamy do niego kurczaka, przesmażamy kilka minut. Następnie dodajemy cebulkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy selera naciowego i marchewkę oraz drobno posiekaną papryczkę. Na o1ddzielnej patelni prażymy orzechy. Nerkowce dodajemy do kurczaka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem. Dusimy kilka minut. Kurczaka z nerkowcami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ryżem.
ladylaura
Written on 10 stycznia 2016
Cudowne danie,już je odgapiam i zrobię dla siebie.
Marta
Written on 10 stycznia 2016
cieszę się że przepis się spodobały 🙂