Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem
2
Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem
  • Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem

Nie macie pomysłu na szybki i prosty obiad? Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem to idealna propozycja dla Ciebie. Soczyste mięso połączone z kalafiorem i brokułem w kremowym sosie serowo śmietanowym smakuje obłędnie!

Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g startego sera parmezan
  • 400 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem

Przygotowanie:

Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju z dwóch stron. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Kalafiora i brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 2-3 minut. Odcedzamy.

Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem

Na patelni, na której podsmażaliśmy kurczaka podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do czosnku dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy ją aż będzie lekko złota. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem. Zmniejszamy palnik i gotujemy ciągle mieszając aż ser się rozpuści i otrzymamy zagęszczony sos. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia, w którym jest kurczak. Naczynie przykrywamy przykrywką, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 45 minut.

Przed podaniem możemy posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kurczak zapiekany w sosie serowym z kalafiorem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Ala Kowalczyk

    Written on 7 lutego 2019

    Jak zmienić temperaturę albo czas pieczenia, żeby indyk nie wysechł? Kurczak się już trochę przejadł u mnie w domu 🙂

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 7 lutego 2019

      Alu, jeśli pierś z indyka np. przetniesz na pół to czas pieczenia będzie taki sam. Gdybyś jednak chciała upiec ją w całość to czas pieczenia powinniśmy wydłużyć o ok. 10-15 minut. Z racji, że pierś piecze się pod przykryciem i w sosie serowym mięso zostanie wilgotne i soczyste 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź