Chrupiące i pyszne! Kwiaty cukinii nadziewane ricottą w delikatnej tempurze to moja propozycja na pożegnanie lata. W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka kwiatów i musiałam je wykorzystać.
Faszerowane kwiaty można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
- 8 kwiatów cukinii
- 250 g sera ricotta
- 2 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej
- odrobine suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- sól
- pieprz
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki zimnej wody mineralnej gazowanej
- olej do smażenia
- 3 łyżki sezamu
Kwiaty cukinii delikatnie oczyścić (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Ser ricotta wymieszać z miętą, skórką z limonki i płatkami chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce połączyć mąkę z zimna gazowaną wodą mineralną. Dokładnie wymieszać tempure aby nie pozostały żadne grudki. Doprawić solą.
W patelni albo rondelku rozgrzać olej. Farsz z ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego i ostrożnie wypełnić nim kwiaty cukinii skręcając końcówki płatków. Kwiaty zanurzać w tempurze, odczekać chwilę aby nadmiar ciasta spłynął, posypać sezamem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kwiaty odkładać na papierowy ręcznik.
Podawać ciepłe!
Edyta Sandach przez Facebook
Written on 8 września 2014
To jest juz super szkola! Wow!
Paulina Bogdańska przez Facebook
Written on 9 września 2014
Jestem za każdym razem jak oglądam twoje dania pod wielkim wrażeniem.
Marta
Written on 9 września 2014
Mam nadzieje, że to pozytywne wrażenie 😉