Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7030.900 - Lawendowe ciasteczka
6
Lawendowe ciasteczka
  • 7030.900 - Lawendowe ciasteczka

Dziś polecam mocno maślane, kruche, lawendowe ciasteczka z wyczuwalną nutką tej pięknie pachnącej i kwitnącej rośliny. Od zeszłego roku postanowiłam, że lawenda w moim ogrodzie nie będzie tylko cieszyć oko ale również pieścić podniebienia!

Lawendowe ciasteczka

Składniki:

  • 225 g masła
  • 165 g cukru
  • 1 jajko
  • 165 g mąki
  • 2 łyżki kwiatów lawendy
  • 1 szczypta soli

Lawendowe ciasteczka

W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni.

Studzimy na kratce.

Lawendowe ciasteczka

Lawendowe ciasteczka

Komentarze

Pozostaw odpowiedź