Dziś polecam mocno maślane, kruche, lawendowe ciasteczka z wyczuwalną nutką tej pięknie pachnącej i kwitnącej rośliny. Od zeszłego roku postanowiłam, że lawenda w moim ogrodzie nie będzie tylko cieszyć oko ale również pieścić podniebienia!
Składniki:
- 225 g masła
- 165 g cukru
- 1 jajko
- 165 g mąki
- 2 łyżki kwiatów lawendy
- 1 szczypta soli
W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i kwiatki lawendy. Wszystkie składniki razem łączymy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Dzielimy na dwie równe części. Każdą oddzielnie rozwałkowujemy i zwijamy tworząc wałek. Chowamy do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Słodzone ciasto kroimy w ok. 1 cm plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który natłuszczamy. Lawendowe ciastka po wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni.
Studzimy na kratce.
karmel-itka
Written on 12 lipca 2015
lawendowe ciasteczka = moja babcia. Kochała się w lawendzie bardziej niż w dziadku! 😉 zawsze przyrządzała lawendowe rarytasy.
Marta
Written on 12 lipca 2015
Super mieć takie wspomnienia! No i cieszę się, że udało mi się je przywołać 🙂
gin
Written on 14 lipca 2015
Pyszności!
Uwielbiam wypieki z lawendą, są takie cudownie aromatyczne 🙂
Marta
Written on 14 lipca 2015
Dokładnie 🙂
Joanna
Written on 11 października 2018
Ile ciasteczek średnio wychodzi z tej jednej porcji ? 😉
Kuchnia Marty
Written on 15 października 2018
ok. 20.. może trochę więcej dla 3-4 osób wystarczy 🙂
Katarzyna
Written on 26 czerwca 2022
Kwiaty lawendy świeże czy suszone?
Kuchnia Marty
Written on 14 lipca 2022
w sezonie używam świeżych, zimą suszonych