Skoro w ogrodzie mam pełno lawendy to obowiązkowo musiałam upiec lawendowe muffinki z morelami! Uwielbiam te babeczki, są mięciutkie, puszyste i zawsze wychodzą! No i przygotowuje się je w kilka chwil – polecam!
Składniki na cukier lawendowy:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka kwiatów lawendy
Składniki na muffinki:
- 200 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru lawendowego
- 80 g masła
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 8-10 moreli
Przygotowanie cukru lawendowego:
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków. Zamiast cukru lawendowego możemy dodać 1 łyżkę kwiatów lawendy.
Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy)
W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzam po 3-4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.
Studzimy na kratce.
gin
Written on 14 lipca 2015
Morele z lawendą to doskonałe połączenie 🙂
Marta
Written on 14 lipca 2015
Zgadzam się z Tobą 🙂 uwielbiam robić dżemy morelowo jabłkowe z dodatkiem lawendy 🙂
Karolina
Written on 29 lipca 2017
O matko, tak bardzo kocham lawendę, a pierwszy raz widzę przepis na cukier lawendowy! Muszę koniecznie zacząć częściej stosować ją w kuchni <3 chętnie ukradnę przepisy na dania z lawendą 😉 muffiny też wyglądają przepysznie. Myślę, że lawenda mogłaby pasować także do cytrynowych muffinów lub wręcz limonkowych. Mmmm chyba wezmę się zaraz za pieczenie 😉