Dziś kolejny przepis z babcinego zeszytu – legumina z kartoflanej mąki. Legumina to rodzaj deseru, najczęściej jest to połączenie mąki, mleka, wody i jaj. Leguminą jest między innymi kisiel, budyń czy pudding. W zeszycie jest kilkanaście różnych przepisów na ten deser, wszystkie z roku 1956 🙂 . Legumina może być podawana na ciepło i na zimno!
Składniki:
- 10 jaj
- 100 g cukru
- 15-18 gorzkich migdałów
- 60 g mąki kartoflanej (mąka ziemniaczana)
- ¼ łyżki masła (do posmarowania formy)
- 1 łyżka sucharka (chodzi o bułkę tartą)
- sól
Składniki na sos waniliowy:
- 1 ½ szklanki śmietanki 30%
- 100 g cukry
- 1 laska wanilii
Przygotowanie leguminy:
10 żółtek utrzeć z 100 g cukru tak, aby żółtka zbielały. Migdały posiekać i dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do żółtek i wymieszać. Na koniec łyżka po łyżce dodać mąkę ziemniaczaną. Foremki/kokilki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, przelać jajeczną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 20 minut (piec do tzw. suchego patyczka).
Przygotowanie sosu waniliowego:
Śmietankę lekko ubić (ma być półpłynna). Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, łyżeczkę zebrać ziarenka i dodać do śmietany.
Ja zamiast śmietanki 30% dodałam słodką śmietankę 12%, ziarenka wanilii i 3 łyżki wiśniowego dżemu. 🙂
Upieczone leguminy wyłożyć na talerzyki. Można je przeciąć nożem na poł jak placki biszkoptowe i przełożyć sosem waniliowym lub polać po wierzchu.
Od razu podawać!
Moje uwagi:
Z podanej porcji wychodzi ok. 10-12 kokilek. Więc leguminę można przygotować z połowy składników.
Marcin Katowice
Written on 25 stycznia 2015
Świetny blog, świetne zdjęcia, świetny przepis. Na pewno będę często odwiedział.
Marta
Written on 25 stycznia 2015
Marcin, Dziękuję za miłe słowa! Zapraszam serdecznie 🙂
foodmania
Written on 25 stycznia 2015
ale ciekawy przepis!
Marta
Written on 25 stycznia 2015
Dziękuję 🙂