Dziś zapraszam, na orzeźwiającą i lekką sałatkę z agrestem i zielonym ogórkiem. Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek lub jako dodatek do pieczonej ryby.
Składniki:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 150 g agrestu
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 1 długi ogórek
- 2 szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek białej porzeczki
Przygotowanie salsy z agrestu:
W rondelku rozpuszczamy cukier z octem balsamicznym, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojony na pół agrest i kilka minut podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szalotki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do agrestu, tak samo jak natkę pietruszki, sok i skórkę z limonki. Mieszamy i chowamy na godzinę do lodówki.
Selera naciowego kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Odkładamy na bok.
Ogórka kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Ogórki układamy na talerzu, dodajemy selera naciowego, polewamy salsą z agrestu i dekorujemy porzeczką.
Dietetyk Na Walizkach
Written on 5 sierpnia 2019
Bardzo ciekawe połączenie z agrestem 🙂