Lekka sałatka z fenkuła z mątwą jest idealna jeśli mamy ochotę na lekki obiad. Niezwykle aromatyczne i orzeźwiające połączenie kopru włoskiego i owoców morza.. a dokładniej mątwy, która przez wielu niestety uważana jest za gumową i bez smaku.. uwielbiam anyżkowy smak fenkuła, który w połączeniu z sokiem z cytryny i mątwą tworzy niepowtarzalne danie.
Składniki na sałatkę dla 2 osób:
- 300 g mątwy
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 garście rukoli
- sól
- pieprz kolorowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ ostrej zielonej papryczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz kolorowy
Przygotowanie sosu:
Papryczkę chili drobno siekamy (można dodać mniej niż ½ sztuki), czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sos sojowy i sok z cytryny. Dodajemy posiekany koperek, papryczkę i czosnek oraz musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski posypujemy odrobiną soli, dodajemy posiekany koperek i polewamy połową przygotowanego sosu. Mieszamy.
Mątwę płuczemy i usuwamy z niej błonkę/skórę, która najczęściej jest na całej długości z jednej strony. Następnie kroimy mątwę w cienki paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Cebule kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę podsmażamy mątwę (jeśli na patelni zostało mało tłuszczu dodajemy łyżkę oliwy). Mątwę smażymy kilka minut – ok. 4-6 często przewracając ją na drugą stronę. Pamiętajcie, że mątwa jeśli jest poddawana zbyt długiej obróbce termicznej stanie się twarda i gumowa!
Na talerzach układamy rukolę, którą polewamy sosem. Na rukolę nakładamy fenkuł, podsmażoną cebulę i mątwę. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy gałązkami kopru.
Sałatkę można jeść na zimno i ciepło!
gin
Written on 16 marca 2015
Nigdy mątwy nie jadłam… Za to fenkuł lubię bardzo, więc z przyjemnością spróbowałabym takiego dania 🙂
Marta
Written on 16 marca 2015
Naprawdę polecam! Jest pyszna 🙂