Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Leniwe na słodko
2
Leniwe na słodko
  • Leniwe na słodko

Szukacie pomysłu na szybki i prostu obiad? Polecam Wam kluski leniwe na słodko! Delikatne kluseczki z twarogiem polane śmietaną z dodatkiem pysznych, sezonowych owoców zasmakują nie tylko dzieciom. Taki obiad przygotujecie w niecałe 30 minut. Koniecznie spróbujcie!

Leniwe na słodko

Składniki na leniwe:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru drobnego
  • świeże owoce
Leniwe na słodko

Przygotowanie leniwych:

Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy go na stolnicę, dodajemy jajko, cukier puder oraz obie mąki. Jeśli ser będzie rzadki trzeba dodać trochę więcej mąki.

Dość szybko i krótko zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm i kroimy nożem na ukośne kluski.

W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej wody partiami wrzucamy leniwe kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 1-2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.

Śmietanę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie polewamy nią leniwe. Po wierzchu posypujemy świeżymi owocami.

Smacznego!

Leniwe na słodko

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź