Szukacie pomysłu na szybki i prostu obiad? Polecam Wam kluski leniwe na słodko! Delikatne kluseczki z twarogiem polane śmietaną z dodatkiem pysznych, sezonowych owoców zasmakują nie tylko dzieciom. Taki obiad przygotujecie w niecałe 30 minut. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na leniwe:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru drobnego
- świeże owoce
Przygotowanie leniwych:
Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy go na stolnicę, dodajemy jajko, cukier puder oraz obie mąki. Jeśli ser będzie rzadki trzeba dodać trochę więcej mąki.
Dość szybko i krótko zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm i kroimy nożem na ukośne kluski.
W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej wody partiami wrzucamy leniwe kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 1-2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Śmietanę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie polewamy nią leniwe. Po wierzchu posypujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Maria
Written on 30 lipca 2019
ładne zdjęcia, a danie na pewno wypróbuję bo zachęca
Kuchnia Marty
Written on 30 lipca 2019
Bardzo się cieszę! Polecam!