Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Leniwe
1
Leniwe
  • Leniwe

Większość Leniwe kluski je na słodko, ja dziś zapraszam na wersję wytrawną, z podsmażoną cebulką. Takie leniwe lubimy najbardziej. To kolejna propozycja na szybki, tani i prosty obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Takie leniwe również wybornie smakują odsmażone na masełku – polecam.

Leniwe

Składniki na leniwe:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki tortowej
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
Leniwe

Przygotowanie leniwych:

Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy go na stolnicę, dodajemy jajko, sól, pieprz oraz obie mąki. Jeśli ser będzie rzadki trzeba dodać trochę więcej mąki.

Dość szybko i krótko zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm i kroimy nożem na ukośne kluski.

Leniwe

W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej wody partiami wrzucamy leniwe kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 1-2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się ładnie zarumieni dodajemy do niej trochę soli do smaku.

Leniwe polewamy podsmażoną cebulką, ewentualnie możemy posypać posiekana natką pietruszki.

Smacznego!

Leniwe

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Szef Poleca

    Written on 30 lipca 2019

    Uwielbiam taką wersję leniwych! 😀 Również ją polecam, bardzo smaczny i zgadzam się że szybka do przygotowania. Chętnie jeszcze tutaj wpadnę, zapraszam również do siebie, może coś u mnie natchnie Ciebie na kuchenne inspiracje;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź