Większość Leniwe kluski je na słodko, ja dziś zapraszam na wersję wytrawną, z podsmażoną cebulką. Takie leniwe lubimy najbardziej. To kolejna propozycja na szybki, tani i prosty obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Takie leniwe również wybornie smakują odsmażone na masełku – polecam.
Składniki na leniwe:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki tortowej
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 2-3 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
Przygotowanie leniwych:
Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy go na stolnicę, dodajemy jajko, sól, pieprz oraz obie mąki. Jeśli ser będzie rzadki trzeba dodać trochę więcej mąki.
Dość szybko i krótko zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm i kroimy nożem na ukośne kluski.
W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej wody partiami wrzucamy leniwe kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 1-2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się ładnie zarumieni dodajemy do niej trochę soli do smaku.
Leniwe polewamy podsmażoną cebulką, ewentualnie możemy posypać posiekana natką pietruszki.
Smacznego!
Szef Poleca
Written on 30 lipca 2019
Uwielbiam taką wersję leniwych! 😀 Również ją polecam, bardzo smaczny i zgadzam się że szybka do przygotowania. Chętnie jeszcze tutaj wpadnę, zapraszam również do siebie, może coś u mnie natchnie Ciebie na kuchenne inspiracje;) Pozdrawiam!