Lato zbliża się wielkimi krokami. A jak lato, to fala upałów, a jak upały, to na ochłodę najlepsze lody! Jeśli jesteście miłośnikami lodów lub macie w domu małych lodożerców może warto pomyśleć o maszynce do ich domowego wyrabiania. Tak jak wspomniałam we wcześniejszym poście, ostatnio testuję drobne AGD firmy AIGOSTAR. W ich ofercie znalazłam właśnie maszynkę do lodów i musiałam ją wypróbować!
Jakie były efekty… o tym poniżej.
Muszę przyznać, że jak zobaczyłam rozmiary tej maszynki to byłam przerażona… maszynka jest dość mała, pojemność bowiem ma tylko 500 ml.
Kształt i wykonanie bardzo przyzwoite, przyjemne dla oka. Obsługa – dziecinnie prosta! PSTRYK i działa, odwalając za nas całą robotę 🙂
Ta maszynka ciągle miesza nasze lody podczas ich zamrażania. Posiada specjalną misę z podwójnymi ściankami, wypełnioną płynem, który trzeba odpowiednio wcześniej chłodzić w zamrażarce – pojemnik powinien znajdować się w zamrażarce na 24 godziny przed produkcją lodów. W sezonie letnim proponuję misę ciągle przechowywać z zamrażarce!
I tu moje pierwsze spostrzeżenie! Zwróćcie uwagę na wielkość misy, nie każda z łatwością zmieści się do zamrażarki! Mimo pierwszych obaw co do wielkości urządzenia AIGOSTAR szybko ucieszyłam się, że bez problemu mogę schować w swojej zamrażarce misę i tym samym minus za małe rozmiary zmienił się w plus.
Ponadto maszynka posiada mieszadło, które ciągle obraca się w trakcie kręcenia lodów, dzięki temu lody są puszyste i nie mają kryształków lodu.
Cały proces kręcenia lodów trwa od 15-40 minut.
Ważne aby masa lodowa, której będziemy używać była zawsze chłodna! Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i przez noc przechowywać w lodówce.
Jak przygotować lody w maszynie?
Tak jak pisałam to dziecinnie proste. Misę wyjmujemy z zamrażarki, wlewamy do niej wcześniej schłodzoną masę, możemy dodać też ulubione dodatki. Nakładamy pokrywę z mieszadłem, zamykamy i lody kręcą się same, a my możemy wypić sobie kawę 🙂
Dla mnie 500 ml lodów to dość mało więc po ok. 15-20 minutach kiedy lody są już gęste, przekładam je do pojemnika i wlewam kolejną porcję. Na koniec pojemnik z lodami wkładam do zamrażarki, by lody się mocniej zmroziły.
Podsumowując jestem bardzo zadowolona z maszyny do lodów AIGOSTAR, dzięki niedużym rozmiarom z łatwością znajdziecie miejsce by ją przechowywać, a Wasi bliscy będą mogli się cieszyć smakiem pysznych, domowych lodów.
Poniżej podaję przepis na lody z masłem orzechowym! POLECAM!
Składniki:
- 150 ml mleka
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 150 g masła orzechowego
- 230 ml śmietanki kremówki 36%
- opcjonalnie 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
Mleko podgrzewamy w małym rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jaja z cukrem aż będą puszyste. Ciepłe mleko powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec mieszaninę przelewamy ponownie do rondelka, zmniejszamy palnik i ciągle mieszając gotujemy aż powstanie gęsty budyń (ok. 5 minut). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połowę masła orzechowego (75 g) dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą, ubijamy kilka minut.
Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
![]() |
![]() |
Do schłodzonej masy dodajemy pozostałe masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do misy maszyny do lodów, dodajemy posiekane orzechy, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody ok. 15-20 minut.
Po tym czasie przekładamy lody do pojemnika, a do misy przekładam pozostałą masę i ponownie ukręcamy/ucieramy lody.
Lody w pojemniczku chowam na ok. 30 minut do zamrażarki, dzięki temu jesteśmy wstanie przygotować większą ilość lodów.
Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę co godzinę trzeba wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy więc jak widać trwa to o wiele dłużej i niestety w lodach mogą pojawić się kryształki lodu.
![]() |
![]() |
wedelka
Written on 30 maja 2016
To już drugie lody z masłem orzechowym dzisiejszego dnia, które skradły moje serce 🙂 Muszę je koniecznie wypróbować 🙂
Kuchnia Marty
Written on 30 maja 2016
Polecam! Są pyyyyszne!
Aga
Written on 27 lutego 2017
Mam pytanie, czy to zamrażalki trzeba wsadzić tylko samą misę ? „Góry” juz nie? Pytam, bo mam małą zamrażalkę i boję się, że jest za mała. Aga
Kuchnia Marty
Written on 27 lutego 2017
Tak, tylko samą misę 🙂
Laura
Written on 10 maja 2017
Dziękuję za sporo przydatnych informacji. Temat jest mi bliski 🙂