Ostatnio pogoda nas rozpieszczała słońcem i wysokimi temperaturami więc postanowiłam przygotować lody truskawkowo jogurtowe z kokosem. Pyszne, proste i naturalne. Wprawdzie to nie sezon na świeże truskawki, a te dostępne w sklepie tylko wyglądem je przypominają ale nie zapominajmy o owocach mrożonych! Truskawki bez szypułek od firmy Hortex nie tylko dostarczą naszemu organizmowi wielu odżywczych składników ale również pozwolą poczuć smak lata przez cały rok.
Składniki:
- 300 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżek cukru
- 150 g śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- chipsy kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Zamrożone truskawki miksujemy razem z cukrem i wiórkami kokosowymi na gładką masę. Do masy dodajemy jogurt naturalny i jeszcze raz miksujemy aż składniki się połączą.
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do masy truskawkowej i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do maszynki do lodów i nadal postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Truskawkową masę możemy również przełożyć do silikonowych foremek. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Przed podaniem lody posypujemy chipsami kokosowymi.
Smacznego!
karolina
Written on 9 kwietnia 2019
Narobiłaś mi smaku 😉 na weekend będą jak znalazł, w tygodniu staram się być „grzeczna” 😉 pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 14 kwietnia 2019
Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂