Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Lody z białym winem - KONKURS
2
Lody z białym winem – KONKURS
  • Lody z białym winem - KONKURS

Lody z białym winem to niewątpliwie kulinarny hit, który sprawdzi się na randce lub spotkaniu z przyjaciółmi. Te lody smakują jak wino i są idealne na letnie, upalne wieczory. Rewelacyjne w smaku, orzeźwiające, wprawiają w błogi nastrój.

Taki deser na pewno zachwyci bliską sercu osobę. Jeśli uwielbiacie wino, koniecznie przygotujecie je w domu. Dodatkowo zachęcam Was do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez markę Oak View – „Przez żołądek do serca”. Wystarczy wejść na stronę http://www.konkursoakview.pl i zdradzić swój przepis na romantyczną kolację!

Spieszcie się! Konkurs trwa do dnia 06.07.2018, a do wygrania jest mnóstwo wspaniałych nagród!

1007 - Lody z białym winem - KONKURS

Składniki na lody:

  • 110 ml wina białego półsłodkiego Oak View
  • 350 ml skondensowanego mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 480 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 20 g malin liofilizowanych
  • świeże owoce deserowe do dekoracji
1010 - Lody z białym winem - KONKURS

Lody z białym winem – KONKURS

Przygotowanie lodów:

W dużej misce dokładnie mieszamy schłodzone białe wino, mleko skondensowane, ziarenka wanilii (laskę wanilii należy naciąć nożykiem wzdłuż i delikatnie zeskrobać ziarenka) i sól. Miskę chowamy do lodówki.

W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę ostrożnie dodajemy do mieszaniny z winem i delikatnie mieszamy.

0980 - Lody z białym winem - KONKURS

Do podłużnej foremni np. keksówki przekładamy połowę masy na lody, na nią układamy połowę pokruszonych malin, które przykrywamy masę. Wierzch posypujemy pozostałymi malinami.

Formę z lodami wstawiamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc.

Lody podajemy ze świeżymi owocami deserowymi i lampką schłodzonego białego wina.

Smacznego!

1016 - Lody z białym winem - KONKURS

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź